فهرست مطالب

طب پیشگیری - سال دهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1402)

مجله طب پیشگیری
سال دهم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیوا سالاری، تیمور آقاملایی*، زهرا حسینی، شکرالله محسنی صفحات 304-315
    هدف

    بیماری فشار خون به ویژه در کشورهای در حال توسعه با افزایش خطر بروز بیماری های قلبی عروقی مرتبط است و با اصلاح شیوه زندگی، رعایت رژیم غذایی و بهبود رفتارهای خودمراقبتی قابل کنترل است. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر مداخله آموزشی براساس مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری بر افزایش رفتار خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پر فشاری خون در شهر داراب بود. 

    روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی با 250 شرکت کننده مبتلا به پرفشاری خون (125 نفر در گروه آزمایش و 125 نفر در گروه کنترل) بود که در سال 1401 و با نمونه گیری به صورت تصادفی ساده انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه 3 بخشی (اطلاعات جمعیت شناختی، سازه های مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری و رفتارهای خودمراقبتی) و روایی پایایی شده جمع آوری شد. 4 جلسه آموزشی حضوری هر جلسه 45تا 60 دقیقه برای شرکت کنندگان و اعضای خانواده آنان برگزار شد. 2 ماه پس از مداخله آموزشی پس آزمون انجام شد. از آزمون های تی مستقل، زوجی و تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS نسخه 22برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    پس از آموزش، تفاوت آماری معنی داری بین گروه آزمایش و کنترل در تمامی سازه های مدل (دانش، انگیزش، مهارت های فردی و رفتارهای خودمراقبتی) مشاهده شد (P<0/001). در گروه آزمایش در تمامی سازه های مورد مطالعه بعد از مداخله تفاوت معنادارآماری و بیشترین تاثیر در سازه انگیزش مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهد که برنامه آموزشی اجراشده به ارتقای خودمراقبتی بیماران مبتلا به فشار خون بالا منجر شد این افزایش خودمراقبتی می تواند کاهش عوارض ناشی از فشار خون را به همراه داشته باشد. با توجه به نتایج اگر پزشکان و کارکنان بهداشتی با بهره گیری از سازه های این مدل رفتارهای خود مراقبتی در فشار خون را به مراجعه کنندگان بیاموزند این می تواند در کنترل فشار خون موثر باشد.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، فشار خون، مدل اطلاعات انگیزش مهارت های رفتاری
  • زهرا صادقی، کریم خلاقی، محمد سیداحمدی* صفحات 316-327
    هدف

    هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین عملکرد حرکتی، تعادل و ثبات تنه با انحناهای پشتی و کمری زنان سالمند در معرض خطر افتادن بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان سالمند بالای 60 سال خانه سالمندان شهر قوچان بودند که 30 نفر با میانگین سن 7/64±71/65، قد 13/19± 159/53و وزن 16/89±65/32 به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. از تست برگ و آزمون زمان دار برخاستن و رفتن به منظور اندازه گیری تعادل سالمندان، از مقیاس تاینیتی برای بررسی عملکرد در زنان سالمند، از آزمون ثبات تنه برای ارزیابی کنترل عصبی عضلانی ناحیه مرکزی بدن و از خط کش منعطف 60 سانتی متری برای اندازه گیری میزان انحنای کایفوز و لوردوز استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین زاویه کایفوز و لوردوز با تعادل ایستا و عملکرد حرکتی زنان سالمند در معرض سقوط ارتباط منفی معنادار (0/0001=P) وجود دارد، یعنی افزایش زاویه کایفوز و لوردوز باعث کاهش تعادل ایستا و عملکرد حرکتی شد. از طرفی بین زاویه کایفوز و لوردوز با تعادل پویا ارتباط مثبت معنادار به ترتیب 0/039=P و 0/0001=P و بین زاویه کایفوز و لوردوز با ثبات تنه ارتباط مثبت معناداری به ترتیب 0/003=P و 0/004=P وجود دارد که این ارتباط مثبت به معنی کاهش تعادل پویا و ثبات تنه است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد افزایش زوایای قوس های کمری و پشتی با کاهش تعادل و عملکرد و ثبات تنه زنان در معرض خطر افتادن ارتباط دارد. بنابراین به متخصصین اصلاحی و توان بخشی پیشنهاد می شود تا با اصلاح راستا و تقویت عضلات و تعادل عضلانی به بهبود تعادل و عملکرد و تقویت ثبات زنان سالمند در معرض سقوط بپردازند.

    کلیدواژگان: سالمند، تعادل، لوردوز، کایفوز، عملکرد حرکتی، ثبات تنه
  • سید حسام الدین بنی هاشمی*، سید علی میر عباسی، مریم عزیزی کوتنائی صفحات 328-341
    هدف

    بروز سرطان دهانه رحم در ایران روند صعودی دارد. انجام غربالگری در زنانی که از واکسیناسیون HPV بهره مند نمی شوند، حذف سرطان را تسریع می کند. تحقیق حاضر با هدف تعیین نقش عوامل جمعیت شناختی، آگاهی و دسترسی به غربالگری سرطان رحم در  زنان حاشیه نشین شهر بندرعباس انجام شد. این مطالعه مورد کنترلی در مناطق حاشیه شهر بندرعباس انجام شد. 

    روش ها

    200 نفر در گروه آزمایش و 400 نفر در گروه کنترل جای گرفتند. اطلاعات بر اساس پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. این پرسش نامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی ، باروری، آگاهی نسبت به بیماری سرطان رحم، آگاهی نسبت به غربالگری سرطان رحم و دسترسی به امکانات انجام غربالگری بود. تجزیه و تحلیل با رگرسیون تک متغیره و چند متغیره انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  STATA  نسخه 14/2 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. P<0/05 از نظر آماری معنی دار تلقی می شود.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن در گروه آزمایش 33/892±30/4 و در گروه کنترل 35/149±31/6 بود. میانگین آگاهی و دسترسی در 2 گروه آزمایش و کنترل اختلاف آماری معناداری داشت. افراد متاهل 3 برابر مجرد ها شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. افراد دارای دیپلم 2 برابر و دانشگاهی 1/4 برابر افراد دارای سواد ابتدایی شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. وضعیت اقتصادی متوسط و بالا، هر دو، 6 برابر شانس انجام رفتار غربالگری را افزایش دادند. زنان غیر مصرف کننده سیگار 1/1 برابر مصرف کنندگان شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. در مقایسه با زنان با آگاهی ضعیف، زنانی که دارای آگاهی متوسط و بالا بودند به ترتیب 18 برابر و 13 برابر شانس انجام رفتار غربالگری داشتند. گروه دارای دسترسی متوسط و بالا به ترتیب 4 و 8 برابر دیگران شانس انجام رفتار غربالگری داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، رفع موانع انجام غربالگری سرطان رحم در زنان با وضعیت اقتصادی اجتماعی ضعیف و تمرکز بر زنان نخست زا یا بدون سابقه زایمان جهت افزایش غربالگری سرطان رحم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: غربالگری سرطان دهانه رحم، آگاهی، دسترسی، حومه، ایران
  • نادیا شکاری، سیده شیرین لطفی پور رفسنجانی، حسن خدادادی، احمدرضا صیادی، محمد اسدپور* صفحات 342-359
    هدف

    توجه به بهداشت آرایشگاه ها در ارتقای سطح سلامت جامعه و کنترل بیماری تاثیرگذار است. جهت جمع آوری اطلاعات با حداقل خطا، ارزشیابی وسایل اندازه گیری ضروری است. این مطالعه با هدف تعیین روایی و پایایی ابزار سنجش رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری های منتقله از راه خون بر اساس الگوی باور بهداشتی انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه حاضر ابتدا همه مطالعات انجام شده در این زمینه و پرسش نامه های مطالعاتی در دسترس، مورد بررسی قرار گرفت و پرسش نامه اولیه مبتنی بر الگوی باور بهداشتی طراحی شد. جهت تعیین روایی محتوا به روش کیفی، پرسش نامه در اختیار 13 نفر از متخصصان قرار گرفت. برای تعیین روایی محتوا به روش کمی از 2 شاخص، نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا استفاده شد و تعیین پایایی ابزار با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ صورت گرفت.

    یافته ها

    10 نفر از متخصصان به صورت کامل پرسش نامه را تکمیل کردند و عودت دادند. در مرحله روایی سنجی، نسبت روایی بین 0/62 و 1 بود. از نظر شاخص روایی محتوا، میانگین نمرات هر بخش در تمامی گویه ها از 0/79 بیشتر و قابل قبول ارزیابی شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ انجام شد که برای تمامی سازه ها، این ضریب بزرگ تر از 0/7 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    پرسش نامه رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری های منتقله از راه خون آرایشگران زن بر اساس الگوی باور بهداشتی دارای روایی و پایایی مطلوب و قابل قبول است و می تواند مورد استفاده سایر پژوهشگران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیماری های منتقله از راه خون، الگوی اعتقاد بهداشتی، آرایشگران، پایایی، روایی
  • فاطمه شاهی، حمیدرضا فرخ اسلاملو، الهام داوطلب اسماعیلی، حسین عزیزی، هادی فرید سلطانی، قاسم یادگارفر* صفحات 360-373
    هدف

    جدی ترین تهدید سلامت بشر در حال حاضر، شیوع بیماری نوظهور کووید - 19 است که به دلیل انتشار سریع در جهان، توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان نگرانی بین المللی مطرح شد. با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه با هدف ارزیابی منشا احتمالی آلودگی به ویروس کرونا در مبتلایان به کووید - 19 جهت استفاده در برنامه ریزی و آموزش در سیستم بهداشت و درمان انجام گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه مورد شاهدی منشا آلودگی به ویروس کرونا، در افراد مشکوک دارای علائم یا بدون علائم مراجعه کننده به مراکز نمونه گیری با لحاظ کردن نتیجه مثبت و منفی تست پی سی آر مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات از طریق مصاحبه با استفاده از پرسش نامه گردآوری شد. تحلیل داده ها با رگرسیون لجستیک و استفاده از نرم افزار STATA نسخه 14 انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 298 نفر (143 نفر شاهد و 155 نفر مورد) مورد مطالعه قرار گرفتند. شانس مثبت شدن تست پی سی آر در افراد با شرایط عدم رعایت فاصله اجتماعی، عدم استفاده از ماسک و عدم رعایت بهداشت دست ها به ترتیب 37/11، 9/042 و 14/50 برابر بیشتر از افرادی بود که این پروتکل ها را رعایت می کردند (P<0/001) . 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان گفت مهم ترین و موثرترین روش برای کنترل این بیماری جلوگیری از انتشار ویروس با مدیریت تلفیقی یعنی استفاده از چندین روش پیشگیرانه (استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و رعایت بهداشت دست ها) با مشارکت و همکاری جامعه و نهادهای دولتی است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، بیماری عفونی، کووید - 19، اقدامات پیشگیرانه، ایران
  • اکرم همتی پور، اعظم هنرمند پور، سهراب راسدی چنانی، اعظم جهانگیری مهر، الهام عبدالهی شهولی*، زهرا مهری صفحات 374-385
    هدف

    سواد سلامت یکی از مهم ترین شاخص های دانش سلامت است. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان سواد سلامت و سلامت عمومی بیماران قلبی انجام شده است.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1401 - 1402 انجام شده است. 254 بیمار قلبی بستری در بخش مراقبت های ویژه (ccu) بیمارستان خاتم النبیای شهرستان شوشتر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه شامل، پرسش نامه جمعیت شناختی، پرسش نامه سواد سلامت و پرسش نامه استاندارد سلامت عمومی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20، AMOS نسخه 18و آزمون های آماری و مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد شرکت کننده 27/47±45/16 سال بود. نمره سواد سلامت، 101 نفر (41 درصد) در سطح خوب و کافی و 58 نفر (23 درصد) درسطح ضعیف و ناکافی به دست آمده است و نمره سلامت عمومی 100 نفر (39/37 درصد) در سطح متوسط و 78 نفر (30 درصد) در سطح ضعیف بوده است. با افزایش سطح سواد سلامت به طور معناداری زیر مقیاس های سلامت عمومی کاهش یافته است (001/P<0). در بررسی متغیرهای جمعیت شناختی نیز افزایش سن و پایین بودن تحصیلات بر پایین بودن نمره سطح سواد تاثیر معناداری داشته است (05/P<0). 

    نتیجه گیری

    یافته های فعلی نشان می دهد که سطح سواد سلامت بیماران در حد کافی و نمره سلامت عمومی بیماران در سطح متوسط بود. به طوری که با افزایش سطح سواد سلامت، سلامت عمومی نیز بهبود پیدا کرده است. به نظر می رسد درک ارتباط بین سواد سلامت و سلامت عمومی بتواند اطلاعات مفیدی را در اختیار سیاست گذاران و برنامه ریزان سلامت جهت ارتقای سلامت بیماران قرار دهد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، سلامت عمومی، بیمار قلبی
  • سیف الله آقاجانی*، علی بهشتی مطلق، عارفه محمدنژاد دوین، سجاد قبادزاده صفحات 386-397
    هدف

    امروزه اعتیاد به یکی از معضلات بزرگ تمام جوامع تبدیل شده است و پیشگیری از آن جزء برنامه ها و طرح های پژوهشی و اجرایی تمام کشورهاست. هدف از این پژوهش پیشگیری از اعتیاد با بررسی نگرش به اعتیاد و توانمندسازی فردی با نقش میانجی خانواده بود. 

    روش ها

    پژوهش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه این پژوهش تمام دانشجویان کارشناسی دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1401-1402 بود. 200 دانشجو با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسش نامه توانمندسازی فردی فلنر، لیس و فیلیپس (1990)، پرسش نامه نگرش به مواد مخدر کریمی (1391) و پرسش نامه سازگاری و همبستگی خانواده اولسون (1985) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS نسخه 23 وLisrel  نسخه 8/8 استفاده شد.

    یافته ها

    بین نگرش مثبت به اعتیاد با توانمندسازی فردی (0/01>P؛ 0/58-=r) و سازگاری خانواده (0/01>P؛ 0/55-=r) در سطح 99 درصد ارتباط منفی و معنی دار برقرار است. همچنین بین نگرش منفی به اعتیاد با توانمندسازی فردی (0/01>P؛ 0/56=r) و سازگاری خانواده (0/01>P؛ 0/50=r) در سطح 99 درصد ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین علاوه بر اثر مستقیم توانمندسازی فردی بر نگرش به اعتیاد، توانمندسازی فردی با میانجی گری خانواده بر نگرش به اعتیاد اثر غیرمستقیم دارد. 

    نتیجه گیری

    یکی از راهکارهای پیشگیری از بروز اعتیاد در جوانان ایجاد نگرش منفی به اعتیاد از طریق افزایش توانمندی فردی و افزایش روابط خانوادگی است.

    کلیدواژگان: توانمددسازی، نگرش، اعتیاد، خانواده
  • فرزانه پازنده، فرزانه بنی هاشمی*، شکرالله محسنی، معصومه محسنی، حمدان فیروزی صفحات 398-411
    هدف

    در راستای اهداف توسعه پایدار ، ایران در صدد کاهش مرگ ومیر مادری در مناطق محروم است. بنابراین اطلاع از و ضعیت تعیین کننده های اجتماعی سلامت و سبک زندگی زنان باردار ضروری است. این مطالعه به بررسی سبک زندگی و تعیین کننده های اجتماعی سلامت در زنان باردار استان هرمزگان می پردازد.

    روش ها

    این یک مطالعه مقطعی است که در مراکز بهداشتی درمانی استان هرمزگان بین سال های 2010 تا 2016 بر روی 800 زن باردار که در 3 ماهه دوم و سوم بارداری بودند با استفاده از نمونه گیری خوشه ای و در دسترس انجام گرفت . جمع آوری اطلاعات به وسیله سوالات جمعیت شناختی محقق ساخته و سوالات استاندارد اجتماعی اقتصادی و سوالات سبک زندگی انجام گرفت و آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش های آماری توصیفی، آنووا و رگرسیون خطی چندگانه انجام گرفت.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد نمره کلی سبک زندگی زنان باردار استان هرمزگان 22/52±139/94 (71/39 درصد) است که کمترین  میزان آن در ناحیه شرق (19/73±138/78) بود. زنان شرکت کننده از لحاظ ابعاد سبک زندگی، در بعد سلامت روان بیشترین و در ابعاد فعالیت بدنی و مدیریت استرس کمترین امتیاز را داشتند. مدل رگرسیون نشان داد داشتن شاخص توده بدنی طبیعی و دریافت مراقبت های دوران بارداری بود، قوی ترین پیش بینی کننده های سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت در زنان باردار هستند.

    نتیجه گیری

    سبک زندگی زنان باردار استان هرمزگان کمتر از متوسط است. با توجه به تاثیر عوامل تعیین کننده های اجتماعی سلامت بر نمره سبک زندگی زنان باردار در استان هرمزگان دارند، نیاز به افزایش آگاهی زنان در مورد .اهمیت بهبود نمره سبک زندگی قبل از بارداری، در کاهش آمار مرگ های مادری و در جهت سلامت مادر و جنین در دوران بارداری و پس از زایمان از طریق آموزش های اجتماعی با همکاری مدیا و مسئولان در امور بهداشتی باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، تعیین کننده های اجتماعی سلامت، زنان بردار
|
  • Shiva Salari, Teamur Aghamolaei*, Zahra Hosseini, Shokroallah Mohseni Pages 304-315
    Objective

    Hypertension, particularly in developing countries, is associated with a higher risk of developing cardiovascular diseases. It can be managed by lifestyle modification, proper dietary regimen, and enhanced self-care behaviors. This study aims to examine the effect of an educational intervention based on the information-motivation-behavioral skills (IMB) model on improving self-care behaviors of patients with hypertension in Iran.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted in 2022 on 250 patients with hypertension in Darab County, divided into two groups of intervention (n=125) and control (n=125). The sampling was done using a random sampling method. Data were collected using a three-part questionnaire with acceptable validity and reliability measuring demographic information, the IMB model constructs, and self-care behaviors. Four training sessions, each for 60 minutes, were held for the participants and their family members in the intervention group. A post-test assessment was conducted two months after the educational intervention. Independent t-test, paired t-test, and analysis of covariance were used in SPSS software, version 22 to analyze the data.

    Results

    After the education, a statistically significant difference was observed between the intervention and control groups in all IMB model constructs, including knowledge, motivation, individual skills, and self-care behaviors (P<0.001). In the intervention group, a significant difference was also reported in all study variables before and after the education. The highest increase after education was in the motivation domain.

    Conclusion

    The IMB model-based educational program can improve the self-care behaviors of patients with hypertension, which can reduce disease complications. if doctors and health workers teach self-care behaviors to hypertensive patients using the IMB model, it can effectively control their blood pressure.

    Keywords: Self-care, Hypertension, Information-motivation-behavioral skills
  • Zahra Sadeghi, Karim Khalaghi, Mohammad Seyedahmadi* Pages 316-327
    Objective

    This study aims to determine the relationship of mobility performance, balance, and trunk stability with thoracic kyphosis and lumbar lordosis in elderly women at risk of falling.

    Methods

    This descriptive-correlational study was conducted on 30 elderly women over 60 years of age residing in a nursing home in Quchan County, Iran (mean age: 64.7±65.71 years, height: 153.19±53.159 cm, weight: 89.16±32.65 kg), who were selected using a purposive sampling method. The Berg test and the timed up & go test were used to measure the balance of the elderly. The Tinetti test was used to assess their mobility performance. The trunk stability test was used to evaluate their trunk neuromuscular control. A flexible 60-cm ruler was used to measure their kyphosis and lordosis angles. Data analysis was performed using the Pearson correlation test in SPSS software, version 22.

    Results

    The Pearson correlation test showed a significant negative correlation of kyphosis and lordosis angles with static balance and mobility performance of elderly women at risk of falling (P=0.001), indicating that the increase in kyphosis and lordosis angles can lead to a decrease in static balance and mobility in the women. On the other hand, the kyphosis and lordosis angles had a significant positive correlation with dynamic balance (P=0.039 and 0.001, respectively) and trunk stability (P=0.003 and 0.004, respectively), indicating that the increase in kyphosis and lordosis angles can lead to a decrease in dynamic balance and trunk stability of elderly women.

    Conclusion

    The increase in kyphosis and lordosis angles is associated with decreased balance, mobility, and trunk stability in elderly women at risk of falling. Therefore, correctional and rehabilitative specialists are recommended to enhance the balance, mobility, and trunk stability of elderly women at risk of falling, by correcting postural alignment, strengthening muscles, and improving muscle balance

    Keywords: Elderly, Balance, Lordosis, Kyphosis, Mobility, Trunk stability
  • Seyed Hesamaddin Banihashemi*, Seyed Ali Mirabbasi, Maryam Azizi Kutenaee Pages 328-341
    Objective

    The prevalence of cervical cancer in Iran is increasing. The cervical cancer screening can accelerate the elimination of cervical cancer in women with no HPV vaccination. The current study aims to investigate demographic characteristics, knowledge and accessibility of cervical cancer screening  services in women from the outskirts of Bandar Abbas City, southern Iran. 

    Methods

    This is a case-control study on 200 women performed cervical cancer screening regularly in the past 3 years (case group) and 400 women with no cervical cancer screening in the past 3 years (control group). Information was collected using a researcher-made questionnaire surveying demographic/obstetric information, knowledge of cervical cancer and cervical cancer screening, and access to cervical cancer screening services. Analysis was done by using univariate and multivariate regression analyses in STATA software, version 14.2. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean age of women was 30.33±4.892 years in the case group and 31.35±6.149 years in the control group. There was a significant difference in the means of knowledge and access between the two groups.  Married women were 3 times more likely to perform cervical cancer screening than single women. Women with a diploma were 2 times and those with a university degree were 1.4 times more likely to perform cervical cancer screening than women with primary education. Both moderate and high economic status increased the odds of screening by 6 times. Non-smoking women were 1.1 times more likely to perform screening than smokers. Compared to women with low knowledge, women with moderate and high knowledge were 18 times and 13 times more likely to perform cervical cancer screening, respectively. In the group with moderate and high access to screening services, women were 4 and 8 times more likely to perform screening, respectively.

    Conclusion

    It is recommended to remove barriers to cervical cancer screening in women with poor socio-economic status and focus on primiparous women or women without a history of childbirth to increase cervical cancer screening.

    Keywords: Cervical cancer screening, Knowledge, Access, Marginal lands, Iran
  • Nadia Shekari, Seyedeh Shirin Lotfipur Rafsanjani, Hassan Khodadadi, Ahmadreza Sayyadi, Mohammad Asadpour* Pages 342-359
    Objective

    Paying attention to the health issues in beauty salons is effective in improving community health and disease control. To collect information with minimal error, it is necessary to have a valid and reliable instrument. This study aims to develop and determine the validity and reliability of a tool for measuring preventive behaviors against blood-borne diseases based on the health belief model (HBM) in Iranian female hairdressers.

    Methods

    In this psychometrics study, participants were 40 female hairdressers in Rafsanjan, Iran, in 2019. After reviewing the related articles and questionnaires based on the HBM, the initial draft was designed. To determine content validity using a qualitative method, the questionnaire was given to 13 experts. To determine the content validity quantitatively, the content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) were used. The reliability was determined using Cronbach’s α coefficient.

    Results

    Ten experts completed and returned the questionnaire in full. The CVR was between 0.62 and 1 and the CVI of items were more than 0.79 , indicating an acceptable validity. The reliability using Cronbach’s α coefficient was more than 0.7 for all constructs.

    Conclusion

    The HBM-based questionnaire for measuring the preventive behaviors of female hairdressers against blood-borne diseases has acceptable validity and reliability and can be used by other researchers in Iran.

    Keywords: Blood-borne diseases, Health belief model, Hairdressers, reliability, Validity
  • Fatemeh Shahi, Hamid Reza Farrokh Islamlou, Elham Davtalab Esmaeili, Hosein Azizi, Hadi Farid Soltani, Ghasem Yadegarfar* Pages 360-373
    Objective

    One of the most serious human threats is the emerging disease called COVID-19. Due to its rapid spread around the world, it was raised as a global concern by the World Health Organization (WHO). This study aims to assess the role of adherence to preventive measures (wearing masks, social distancing, and washing hands) in reducing COVID-19 infection

    Methods

    In this case-control study, participants were 143 patients with positive polymerase chain reaction (PCR) test results (case group) and 143 patients with negative PCR test results (control group) referred to the Moein Health Center in Miandoab County, West Azerbaijan Province, Iran. Data were collected through an interview using a researcher-made questionnaire. STATA software, version 14 was used for data analysis.

    Results

    In this study, the data of 298 people (143 controls and 155 cases) were examined. The odds of positive PCR test results in people who did not adhere to social distancing guidelines, wearing masks, and washing hands were 37.11, 9.042, and 14.50 compared to those who adhered to these preventive measures (P<0.001). 

    Conclusion

    According to the results, the effective method to control the COVID-19 pandemic is adherence to preventive measures (wearing masks, social distancing, and washing hands) with public participation and cooperation of government organizations.

    Keywords: Epidemiology, Infectious Diseases, COVID-19, Preventive measures, Iran
  • Akram Hemmatipour, Azam Honarmandpour, Sohrab Asadi Chenareh, Azam Jahangirimehr, Elham Abdolahi Shahvali*, Zahra Mehri Pages 374-385
    Objective

    Health literacy is one of the most important indicators of health knowledge. This study aims to evaluate the relationship of health literacy with general health in Iranian patients with heart disease in Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in 2022-2023 on 254 patients with heart disease hospitalized in the coronary care unit of Khatam Al-anbiya Hospital in Shoushtar County. The data collection tools included a demographic form, the health literacy instrument for adults (HELIA), and the general health questionnaire (GHQ-28). Data were analyzed in SPSS software, version 20 and AMOS software, version 18 using independent t-test, analysis of variance, Pearson correlation test, and structural equation modeling.

    Results

    The mean age of the participants was 45.27±16.47 years. The health literacy of 101 patients (41%) was at a good and sufficient level, while 58 patients (23%) had low and insufficient literacy. The general health of 100 patients (39.37%) was at a moderate level, while 78 patients (30%) had low general health. With the increase in health literacy, the score of general health domains decreased (improved) (P<0.001). Older age and low educational level had a significant relationship with low health literacy (P<0.05).

    Conclusion

    The health literacy of the patients with heart diseases admitted to the study hospital is sufficient, and their general health is moderate. With the increase in health literacy, their general health can be improved. Understanding the relationship between health literacy and general health in cardiac patients can provide useful information to policymakers and health planners in Iran to promote the patient’s health literacy and general health.

    Keywords: Health literacy, General health, Heart disease
  • Seyfolah Aghajani*, Ali Beheshti Motlagh, Arefe Mohamadnezhad Devin, Sajjad Ghobadzade Pages 386-397
    Objective

    Drug addiction has become one of the big problems in societies, and its prevention is one of the main plans of countries worldwide. This study aims to assess the mediating role of family cohesion in the relationship between attitude towards drug addiction and personal empowerment in Iranian college students.

    Methods

    This is a correlational study using structural equation modeling. The study population includes all undergraduate students of the University of Mohaghegh Ardabili in the academic year 2022-2023, of whom 200 were selected using a convenience sampling method. The used tools were the social competence questionnaire of Felner et al. (1990), the attitude towards drugs questionnaire of Karimi (2013), and the family adaptability and cohesion evaluation scale of Olson (1985). To analyze the collected data, SPSS software, version 23 and LISREL software, version 8.8 were used.

    Results

    The positive attitude towards drug addiction had a negative and significant relationship with personal empowerment (r=-0.58, P<0.01) and family cohesion (r=-0.55, P<0.01). The negative attitude towards drug addiction had a positive and significant relationship with personal empowerment (r=0.56, P<0.01) and family cohesion (r=0.50, P<0.01). Personal empowerment of students had both direct and indirect effects (through family cohesion) on the attitude towards drug addiction.

    Conclusion

    To prevent addiction to drugs in young people, there is a need to create a negative attitude towards drugs in them by increasing their personal empowerment and family cohesion.

    Keywords: Personal empowerment, Attitude, Drug addiction, Family cohesion
  • Farzaneh Pazandeh, Farzaneh Banihashem*, Shokroallah Mohseni, Masoumeh Mohseni, Hamdan Firouzi Pages 398-411
    Objective

    In line with of the sustainable development goals, Iran has aimed to reduce maternal mortality in deprived areas. Therefore, there is a need to identify the social determinants of health and lifestyle of pregnant women. In this regard, this study aims to investigate the health-promoting lifestyle and social determinants of health in pregnant women in Hormozgan Province, southern Iran.

    Methods

    This is a cross-sectional study that was conducted on 800 pregnant women in the second and third trimesters of pregnancy referred to the urban and rural health centers in Hormozgan Province during 2010-2015, who were selected using cluster sampling and convenience sampling methods. Data were collected by a researcher-made form surveying demographic/socio-economic information and the health-promoting lifestyle profile (HPLP-II). The statistical analysis was done in SPSS software, version 21 using descriptive statistics, ANOVA, and multiple linear regression analysis.

    Results

    The overall HPLP-II score of pregnant women was 139.94±22.52 (71.39%), and the lowest score was related to those from the eastern part of the province (138.78±19.73). Regarding lifestyle dimensions, women had the highest score in spiritual health and the lowest score in physical activity and stress management. The regression model showed that having a normal body mass index (BMI) and receiving prenatal care were the strongest predictors of a health-promoting lifestyle in pregnant women. 

    Conclusion

    The health-promoting lifestyle of pregnant women in Hormozgan Province is lower than the average level. Considering the impact of social determinants of health on the lifestyle of these women, they need to increase their awareness about the importance of having a health-promoting lifestyle before pregnancy. The health of the mother and fetus during pregnancy and after delivery should be considered by public education through the media and by health system officials.

    Keywords: Health-promoting lifestyle, Social determinants of health, Pregnant women